lauantai 16. marraskuuta 2013

Pienten taidetta // Kids art

Even the smallest of the family can be true artists. We have taken part to a color workshop since our baby girl was 4 months old, and how fun is that! And - of course - the artworks were presented at the end of the semester in an art exhibition in the City Art Museum.

Meidän Muru on harrastanut värikylpyä 4-kuisesta saakka. Olen itse kulkenut siellä enimmäkseen Murun kanssa, mutta myös Murun isä on päässyt mukaamme muutamalla kerralla. Vaikka minua viehättääkin aina ihana lopputulos, on värikylvyssä pääpaino kuitenkin aina yhdessä tekemisessä, kokemisessa ja tutkailussa - värin voi nähdä, maistaa, kuulla, haistaakin! Värikylvyssä jaetun oheismateriaalin mukaan:

"Taiteellinen työskentely kehittää lapsen aistiherkkyyttä ja vuorovaikutustaitoja sekä tukee motorista kehitystä. Kuvallisen työskentelyn avulla vauva ja lapsi ilmaisevat sen hetkistä olotilaansa ja ajatuksiaan.
Luova työskentely vaikuttaa mielikuvituksen ja ajattelun kehittymiseen. Kuvallinen työskentely myös valmentaa lasta ympärillä olevaan kuvalliseen maailmaan.  
Aistiset kokemukset lisäävät lapsen ymmärrystä itsestään ja työskentely yhdessä vanhemman tai toisen lapsen kanssa lisää ymmärrystä myös toisista ihmisistä ja maailmasta."

Ylläolevat on hienosti muotoiltu, mutta voin kertoa omasta kokemuksesta, että värikylpy on aidosti kivaa touhua! :) Värikylvyn kevätlukukauden päätteeksi järjestettiin tietenkin taidenäyttely. Moniko voi sanoa taidettansa olleen esillä Taidemuseon seinillä (ja katossa) alle yksivuotiaana? No meidän Muru ainakin voi ;).


Värikylvyssä käytetyt materiaalit ovat useimmiten niin harmittomia, että niitä voi vaikka syödä (marjoja, mehuja, erivärisiä kiisseleitä...), joskus harvoin on käytetty myrkyttömiä maaleja, jolloin on saanut olla Mutsikin vähän tarkempana.. ;). Jos joku innostuu mussukkansa kanssa taiteilemaan, kauneimmat (luonnonmukaiset) värit lähtevät mielestäni punajuuresta (kuivuessaan hennon pinkkiä), mustikasta (kuivuu sinertävän-violetiksi) ja sahramista (saat ihan kirkkaan keltaista!). Lääkehiilestä saa puolestaan mustaa meille mustavalkoisen ystäville ja pinaatista kauniin vihreää.

Väriä voi levittää käsillä, jaloilla, mahalla ;), hammasharjalla, tiskiharjalla, rievuilla, pensselillä, vessapaperin hylsyllä rullaamalla.. You name it, kaiken ikäisille löytyy kyllä keino!


Paperi/kartonki/paperipussi/mitä ikinä maalaatkin kannattaa teipata alustaan kiinni. Jos käytät paperia, kannattaa käyttää kunnollista maalaamiseen tarkoitettua (on hätätapauksessa kokeiltu tavallista tulostuspaperiakin, mutta se ei kestä yhtä paljon kosteutta). Kokemuksen syvällä rintaäänellä suosittelen myös rasvaamaan itse taiteilijan kädet ja jalat vaikkapa tosi rasvaisella perusvoiteella, niin ei tarvitse olla loppupäivää smurffina ;). Helpointa taiteilu kotioloissa on  suihkuhuoneen lattialla vaippasillaan, ei ainakaan tarvitse varjella ympäristöä ja siivoaminen/siistiytyminen on helppoa ja nopeaa.


Me ollaan taiteiltu värikylvyn lisäksi myös kotona. Viime vuonna joulukorttien mukaan lähti Murun taidetta. Minua puolestaan ilahdutettiin viime äitienpäivänä ylläolevalla taideteoksella, myös Mummu ja Mummi saivat lahjaksi Murun taidetta kehystettynä, mieluisia olivat ja pääsivät paraatipaikoille :)

Mitä teillä harrastetaan? Onko kokemuksia värikylvystä? Mitäs mieltä olette tämän tyyppisestä taiteesta - suttua vai oikeaa taidetta? :)

Ihanaa ja rentouttavaa viikonlopun jatkoa teille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista - jätäthän rivin vierailustasi! :) // Please leave a comment! :)