maanantai 18. marraskuuta 2013

(Mikä) kuppi nurin? // Coffee? Yes please, but my mug is ugly!


Why? Why did I wanted to collect blue tableware (much much) earlier in life?? Why are there at least 15 different kinds of coffee mugs in our cupboard and none of them match? The plates are too big and also blue, the glasses are grey, brown, bright blue - try to do a beautiful setting of these! Not possible. Here's what I would choose now!

Meidän kahvimukit / muutkin astiat ovat ärsyttäneet minua ihan yli-paljon jo pitkän aikaa. Jossain mielenhäiriössä (rippikouluikäisenä) päätin ryhtyä keräämään tummansinistä Kermansaven Oliivi-astiasarjaa. No, aika ajoi sen väri-innostuksen edelle ja väri vaihtui valkoiseen, eli näitä astioita meillä on nyt sitten noin puolet sinisiä ja puolet valkoisia. Eihän tämä vielä mitään. Päälle sirotellaan miehen mukana muuttanut Kultakeramiikan sinivalkoinen karmea kahviastiasto (jota on karsittu takakäteen aina kun silmä välttää, pienimmänkin särön vuoksi), Lisäksi kahviastioissa on sekalainen seurakunta parittomia mukeja, sieltä täältä saatuja ja haalittuja, World’s best mum ja sitä rataa, ei niillä paljon kahvipöytää kata. Ai niin, ja onhan meillä kokonaista kolme Muumi-mukia (Seikkailu, Muutto ja Haisuli, sentään ne käyvät hyvin meidän mustavalkoiseen keittiöön...).

Viitsinkö edes aloittaa muista astioista… Meiltä löytyy laseista (minun entisiä) iittalan Aino Aalto-laseja kahdessa koossa, ruskeana sekä harmaana (nuo värit..miksi..??) sekä (miehen entisiä) tummansinisiä Kartio-laseja. Lisäksi ah ihania, violetteja ei-minkään-merkkisiä korkeita laseja ja jälleen taas sekalainen seurakunta parittomia laseja, parin kappaleen setti latte-laseja, shottilaseja, Iittalan viinilaseja, muutama kuvioitu Ikea-lasi, muutama Muumi-lasi. Ruokalautasina on tummansinisiä Oliiveja sekä sinivalkoisia Kultakeramiikan lautasia. Kulhoista löytyy sinistä Oliivia, valkoista Ikeaa ja pari Iittalan muumi-kulhoa...

...Yhteenvetona – tummansinistä, valkoista, sinivalkoista, ruskeaa, harmaata ja kukertavaa. Ihanaa... Ajatella, kun oltaisiin oltu kaukaa viisaita, ja nuokin kaikki olisivat valkoisia tai kirkkaita..? Niiden kanssahan pärjäisi! Mutta nyt – koko astiaston uusiminen, no, kalliiksi tulee. Meillä kahvitellessa / ruokaillessa kattaus näyttääkin aina enemmän tai vähemmän mielenkiintoiselta, riippuen siitä, mitkä astiat sattuvat olemaan juuri silloin tiskikoneessa...
  
Tästä päästäänkin siihen, mitä kummaa asialle pitäisi tehdä? Jatkaa valkoista Oliivi-sarjaa ostamalla lisää valkoisia kahvikuppeja ja saman sarjan lautasia? No, kahviastiaston osalta ehkä joo, mutta ruokalautaset ovat mielestäni liian suuria. Ostaa muutaman Muumi-mukin kylkeen Iittalan valkoisia Teema-mukeja ja ruokalautaset myös Teema-sarjasta? No joo, en tiedä siitäkään. Lautaset ovat kivoja, ja niitä olisi monen kokoisia, mutta en tiedä tuosta mukiasiasta. Teema-mukia onnistuneempi muotoilu on ehkä mielestäni Marimekon Oiva-sarjassa, tosin ne ovat vetoisuudeltaan hieman pienempiä (Teema 0,3l, Oiva 0,25l). Hintavertailu ratkeaa puolestaan valmistajien verkkokaupassa Oivan hyväksi (valkoinen Oiva 12,50€ - valkoinen Teema 13,90€, kuviolliset Oiva-mukit 16,90€ - Iittalan Muumi-mukien valikoima verkkokaupassa tällä hetkellä 18,20 - 21,90€). Toki näitä kaikkia saisi tarjouksia metsästämällä varmasti edullisemminkin.


Teema-mugs HERE and Oiva-mugs HERE!
Ihania ovat myös House of Rymin teekupit. Ainut huono puoli on, että niitä ei ole sitten täysin valkoisina ja eri kokojakin on rajoitetummin kuin noita Teemoja tai Oivia. Haluaisin, että osa astioista olisi valkoisia, mutta myös säilyttää sellaisen kotikutoisen fiiliksen, joka syntyisi erilaisista, mutta yhteensopivista astioista.
House of Rym dishes HERE!

Kaikista eniten tekisi tällä hetkellä mieli tehdä niin, että valkoiset Oliivi-astiat jäisivät kyllä käyttöön, koska niihin on asetit jo hankittuna, mutta rinnalla ostettaisiin kahvittelumukeiksi valikoima Oiva-mukeja. Pääasiassa valkoisia, mutta muutama pariskunta noita ihania kuoseja mukaan. Eniten tykkään noista Siirtolapuutarha -mukeista (ylin ja alin pari) sekä Sääpäiväkirja -mukeista (toiseksi alin pari), tuo raidallinenkin sopisi näiden joukkoon. Kun löisi lukkoon, mihin suuntaan tämä meidän astia-asia liikahtaa, saattaisi helpottaa myös muutamien joulutonttujen tuskaa ;). Olen niiiiiin huono antamaan vinkkejä hyvistä joulu- tai synttärilahjoista itselleni.

Different kinds of Oiva-mugs HERE!
Mitkä lautaset / kulhot sopisivat sitten näiden Oiva-mukien kanssa pöytään / astiakaappiin? Ehkä ne Iittalan Teemat. Molempien muotoilu on pelkistetty. Teema-lautasissa olisi myös se hyvä puoli, että niitä voisi ostaa tuosta Iittalan outletista kakkoslaatuisinakin, mikä ehkä vähän helpottaisi tätä astiaston uusimista noin niinkuin rahallisesti.. Mitäs muita lautasia suosittelisitte?
Teema-plates HERE
Entäs ne lasit sitten? Jos edes lautaset olisivat valkoiset, uskon että kestäisin katsella niitä harmaita, ruskeita ja sinisiäkin laseja silloin tällöin.. ;). Jos saisin valita kaikki arkipäiväkäyttöön tulevat lasit alusta saakka uusiksi? mentäisiin ehkä näillä: 

Different kinds of Iittala-glasses HERE
Juhla-astiat ja lasithan on taas sitten asia erikseen...

Mitä astioita teillä on arkikäytössä? Jakaako kukaan tätä astia-tuskaa kanssani? ;) Mitä astioita suosittelit ylläolevan perusteella meille?? :) Mukavaa maanantaita!

1 kommentti:

  1. ikivanahat arabiat lautasina, mummi kupposia laseina ja kahvimukseina..

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista - jätäthän rivin vierailustasi! :) // Please leave a comment! :)